Камарата на представителите на американския Конгрес гласува единодушно в петък за

...
Камарата на представителите на американския Конгрес гласува единодушно в петък за
Коментари Харесай

САЩ разсекретяват разследването около произхода на COVID-19

Камарата на представителите на американския Конгрес гласува единомислещо в петък за разсекретяване на информацията от американското разузнаване за произхода на COVID-19.  Това се случва за третата годишнина от началото на пандемията, заяви АП.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 1102
Гласуването приключи с 419 гласа " за " и нито един срещу.  За окончателното утвърждение и влизане в действие на законопроекта в този момент е необходим подписът на президента Джо Байдън.

Дебатът преди гласуването е бил къс и всъщност: американците имат въпроси за това по какъв начин е почнало всичко и какво може да се направи, с цел да се предотвратят бъдещи пандемии.

" Американската общност заслужава отговори на всеки аспект от пандемията COVID-19 ", сподели конгресменът републиканец Майкъл Търнър, ръководител на комисията по разузнаване в Камарата на представителите. Това включва, сподели той, " по какъв начин е основан този вирус и по-конкретно дали е естествено събитие или е резултат от обвързвано с лаборатория събитие ".

Заповедта за разсекретяване се концентрира върху разузнаването, обвързвано с китайския Институт по вирусология в Ухан, базирайки се на " евентуални връзки " сред проучванията, направени там, и експлоадирането на COVID-19, което Световната здравна организация разгласи за пандемия през март 2020 година

Американските разследващи агенции са разграничени по отношение на това дали приключване от лаборатория или разпространяване от животни е евентуалният източник на смъртоносния вирус.

Експерти споделят, че същинският генезис на пандемията от ковид, която умъртви повече от 1 милион американци, може да не стане прочут още доста години.

" Прозрачността е крайъгълен камък на нашата народна власт, настоя конгресменът демократ Джим Хаймс по време на дебата. "

Водени от републиканците, фокусът върху произхода на вируса идва, когато Камарата на представителите стартира определена комисия с чуване по-рано през седмицата, задълбочавайки се в теориите за това по какъв начин е почнала пандемията.

Това е необичаен миг на двупартийно съгласие въпреки постоянно разгорещената изразителност за произхода на коронавируса и въпросите по отношение на реакцията на вируса от страна на здравните чиновници на Съединени американски щати, в това число някогашния върховен здравен консултант Антъни Фаучи.

Законодателството от сенатора републиканец Джош Хоули вече беше утвърдено от Сената.

Ако влезе в действие, мярката ще изисква в границите на 90 дни разсекретяване на  " всякаква информация, обвързвана с евентуални връзки сред Института по вирусология в Ухан и произхода на коронавирусната болест ".

Това включва информация за проучвания и други дейности в лабораторията и дали някой откривател се е разболял.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР